5 voedingstips voor meer energie

5 voedingstips om energieverlies tegen te gaan

Orthos betekend in het Grieks juist, recht, goed, gezond. Moleculair heeft betrekking op de molecuul. Orthomoleculaire voedingsleer streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien. Wat hebben de lichaamscellen nodig om gezond te blijven. We nemen voedsel tot ons om het lichaam van de nodige bouw en brandstoffen te voorzien, waardoor we energie krijgen voor ons dagelijks functioneren.

Energietekort

In een burn out is er sprake van een ernstig energietekort en functioneren we ook niet meer goed. We weten al niet meer hoe het is om energiek wakker te worden en heel de dag energiek te blijven, of hoe het voelt vrij te zijn van spanningen in lichaam en geest. We vinden het heel normaal dat we maagzuurremmers slikken, dat we stimulerende middelen gebruiken zoals koffie en zoetigheden om de dag door te komen. Men denkt dat een opgeblazen gevoel na het eten normaal is maar dat is het niet. Onze leef en eet stijl zorgt voor een neergaande gezondheidstoestand waarvan we de eerste tekenen over het hoofd zien zoals vermoeidheid, gebrek aan energie, mentale klachten, geïrriteerdheid of maag en darm stoornissen. In dit blog bericht wil ik je bewust maken van de energie vreters als we ons zelf niet goed verzorgen wat betreft voedingsmiddelen.

 

Tip 1 Drink genoeg water

Ons lichaam bestaat voor zo’n 70% uit water . Als het moet kunnen we weken zonder voedsel maar een paar dagen zonder water. 10% vochtverlies kan het lichaam blijvend beschadigen. De belangrijkste functies van water zijn:

 • Transport van warmte, afvalstoffen, bouwstoffen, antistoffen
 • Het heeft een reinigende werking. Het lymfe stelsel kan niet goed functioneren als het te weinig water krijgt. De lever zal de functie overnemen waardoor er meer energie verlies optreed.
 • 2% uitdroging heeft al een energie verlies van 20% dit is goed merkbaar doordat je gaat gapen.
 • Minimaal anderhalf tot 2 liter water over de gehele dag verdelen.

Tip 2 Laat suiker staan

Suiker is ook een vorm van koolhydraten die voeding technisch gezien geen toegevoegde waarde heeft om het lichaam op cel niveau op te bouwen dan wel te onderhouden. De gifstof suiker kunnen we zien als een nepenergiebron met veel nare gevolgen zoals:

 • Teveel aan suiker zet om in vet
 • Suiker leidt tot bloedsuikerschommelingen, insulineresistentie, diabetes
 • Suiker zijn lege calorieën
 • Suiker onttrekt mineralen en vitaminen B aan het lichaam om te verbranden
 • Suiker werkt ontstekingsbevorderend
 • Van suiker krijg je een lage weerstand dit gebeurt al bij 40 gr suiker per dag

Tip 3 Vermijd snelle koolhydraten

 • Koolhydraten zijn vooral van belang als energiebron. Ze leveren de energie voor alle lichaamsprocessen en dienen als brandstof voor de hersenen. Deze producten worden de snelle koolhydraten genoemd omdat het een snelle leverancier is van energie om vervolgens weer juist te zorgen voor een energie dip. Laat de onderstaande producten zoveel mogelijk staan:
 • Witte pasta, brood, wit rijst
 • Light producten
 • Ontbijtgranen, cornflakes
 • Zoet en hartig beleg. Worst op brood
 • Dressing, mayonaise, ketchup en heel veel andere sausen
 • Zuiveldrankjes, yoghurt en vla met en smaakje
 • Zoutjes en chips

 Tip 4 Gebruik zoveel mogelijk verse producten

 • Geen samengestelde voedingsmiddelen uit de supermarkt of bewerkt voedsel. Onze lever vraagt al 25% energie, als we hier dan ook nog allerlei vreemde voedingsstoffen naar binnen krijgen dan heeft de lever nog meer energie nodig om deze lichaamsvreemde stoffen te verwerken. Meer energie verlies
 • Hierdoor vermijd je ook de snelle koolhydraten., de E nummer, verborgen suikers en de foute vetten
 • Doordat er teveel zouten in bewerkte producten zitten bevordert dit weer de behoefte aan suiker

 Tip 5 Beperken van koffie en zwarte thee

Cafeïne gebruik maar ook cafeïne houdende thee (zwarte thee)is niet bevorderlijk als je te kampen hebt met een energie tekort.

 • Stimuleert de insuline aanmaak en werk ontstekingsbevorderend
 • Cafeïne zorgt er voor dat de mineralen die we juist zo hard nodig hebben niet in het lichaam opgenomen kan worden. Dus drink zeker geen koffie na de maaltijd
 • Cafeïne zorgt voor stijging van de bloeddruk
 • Bevordert stress en spanning
 • Heeft een negatieve werking bij medicijn gebruik

Maximaal 1 kop koffie op dag en het liefst in de ochtend. Gebruik geen cafeïnevrije koffie omdat de bewerking ervan om de cafeïne er uit te halen een chemisch proces is, wat nog slechter is dan de cafeïne zelf. Drink groene thee of nog beter kruidenthee.

Tot slot

Als je in een burn-out zit heb je klachten op diverse niveaus, mentale, emotionele en fysieke klachten. Het herstel van een burn-out is een bewustwordingsproces op deze niveaus en daar hoort zeker bij hoe we ons lichaam voeden op celniveau. Alles gaat met stapjes gelijk dus probeer niet alles in een keer na te leven maar vervang steeds iets uit je etenspatroon wat gezond is en wat er voor zorgt dat je energieniveau niet verder daalt.Wil je gezonde voedingstips en lekkere recepten ontvangen schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.