Burn-out als wake up call

Het spirituele ontwaken

Een aantal jaren geleden las ik een artikel van een hardwerkende huisarts die te maken kreeg met een stevige burn-out. Deze huisarts kon niet meer normaal functioneren. Hij leefde op slaaptabletten, pijnstillers, maagzuurremmers en ongezonde voeding. Hij vroeg zich constant af waarom een man van amper vijfendertig jaar in de bloei van zijn leven niet anders kan dan te overleven. Een goedlopende praktijk, een man met aanzien, status met alles erop en eraan. Maar de innerlijke man schreeuwde om hulp. Hij hield van een eenvoudig leven zonder al dat status gedoe en voelde zich verstikt in zijn huwelijk.

Na 10 jaar stopt hij met zijn praktijk en zijn huwelijk. Omdat geen enkele arts hem kon helpen is hij zelf opzoek gegaan naar zichzelf, wie hij is en wat hij daadwerkelijk wilde in het leven, maar vooral wat hij niet meer wilde.
 Uiteindelijk heeft hij allerlei studies gevolgd waarin hij mensen met een energietekort kon helpen. Hij zegt zelf dat de burn-out het beste is wat hem kon overkomen. Wauw, ik had zo een bewondering voor deze man. Dat hij het roer om gooide, zijn status, financiële beloning maar ook zijn respect en waardering van zijn collega’s. Hij durfde te veranderen en daar is moed voor nodig, heel veel moed.

Burn-out een beroepsziekte!

Je hoeft maar een krant open te slaan en je leest dat het aantal mensen met een burn-out nog steeds stijgende is en men zegt dat het een beroepsziekte is. Is dat zo! Ik heb hier een andere mening over. Een burn-out is geen ziekte maar een verzameling is van symptomen. Dit betekend niet dat mensen er niet ernstig onder kunnen lijden. Een burn-out kan heel heftig zijn als je er midden in zit.

Lessen op het levenspad

Stel, je hebt een mooi kristalglas waar je uit drinkt, je lievelingsglas. Op een gegeven moment laat je het vallen op een stenenvloer, het glas valt in duizend stukjes uiteen. Heeft het glas nu een stoornis of een ziekte? Nee, het glas kan niet meer gebruikt worden waarvoor het bedoelt is. Zo kan je het ook zien met een burn-out, het is een verzameling van symptomen waardoor een persoon door omstandigheden uit balans is geraakt. Hij of zij ligt dan niet in duizend stukjes op de vloer, maar is niet in staat om zich zelf bij elkaar te rapen. Hoe dan ook, hij of zij is niet geschikt waarvoor hij of zij op aarde is gekomen. In tegenstelling tot het glas kan de persoon met een burn-out prima gelijmd worden. Het is voor de persoon weer mogelijk om weer in HEEL-heid te komen waar we oorspronkelijk ook voor bedoelt zijn.

We zijn zuiver geboren en nemen de lessen mee in het leven wat we nog niet geleerd hebben. Het is niet alleen de slecht werkende darmen, vastzittende spieren of angst en paniek aanvallen wat als onderdeel niet meer goed functioneert. We functioneren niet meer op zielsniveau wat maakt dat we allerlei klachten krijgen en steeds verder van ons levenspad af komen te staan. Mijn conclusie is dan ook, dat mensen met een burn-out of andere ziekten weer inzicht moeten krijgen in hun aard en hun identiteit.

Bewustwording en inzicht

Om in de metafoor te blijven. Wat voor mooi glas ben jij! Wat is je passie, talenten, drijfveren en behoeftes om zo weer je evenwicht te herstellen. Leef jij het leven wat je graag zou willen of zijn er allemaal mitsen en maren die je dromen of je gezondheid in de weg staat. De enige die hier wat aan kan doen, ben je zelf. Alles begint bij bewustwording en inzicht in jezelf want dan ben je in staat om te transformeren in wie je wilt zijn. Welke zaadjes ga jij planten om tot bloei te komen!