Loslaten van je innerlijke ballast

Grote voorjaarsschoonmaak

Als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het wel de ramen zemen. Ik woon in de polder waar de regen en wind vrij spel heeft en na al die voorjaarsstormen waren mijn ramen niet echt schoon meer. Zolang de zon niet schijnt vind ik het wel best en heb ik niet de behoefte om de ramen te zemen. Uitstel gedrag, totdat de zon gaat schijnen, dan zie je hoe vuil de ramen zijn. Om een lang verhaal kort te maken, om de zoveel tijd komt de glazenwasser langs om alle ramen schoon en streep loos te zemen. Dat is al een kunst op zich.Zo kwam ik op de gedachte, hoe het zou zijn als we onze innerlijke ruitjes ook zo konden schoonmaken. Zie het maar als een grote voorjaarsschoonmaak waarmee je, je mentale afvalemmer kan legen, je emotionele ballast door het afvoerputje kan wegspoelen en je lichaam een reset kan geven waardoor alle fysieke ongemakken verdwijnen.Dat zou toch lekker zijn, weer veel energie, geen gezondheidsklachten meer en het leven straalt je weer tegemoet. Wauw, als ik hier de kant en klare oplossing voor gevonden had dan was ik nu hemeltje schatrijk. Helaas, droom lekker verder maar zo werkt het niet en is het loslaten van je interne ballast nog niet zo eenvoudig.

Het F woord

Op de lezing over Spiritualiteit” liet ik een afbeelding zien met de vraag, is dit spiritualiteit? De meeste konden zich hier niet in vinden. Dat begrijp ik maar het is maar net hoe je ernaar kijkt. Fuck it is een uitspraak waar we een beeld of een gedachte bij hebben. Het is een platte uitdrukking voor seks, niets meer en niets minder. Vaak gebruiken we het woord als we iets doen wat de mist in gaat en wat belangrijk is voor je. Fuck it zeggen is eigenlijk een spirituele handeling in een westerse uitdrukkingsvorm.Het gaat namelijk over loslaten, onthechten, overgeven, grip los laten van dingen die belangrijk zijn voor je. Waarvoor zou je iets loslaten wat belangrijk voor je is? Omdat het je meer vrijheid geeft. Je hoeft je niet langer vast te houden aan zaken waarvan je geloofde dat ze belangrijk voor je zijn

Hoe zou het zijn om,

Fuck it tegen de vieze ramen te zeggen terwijl je op de bank zit met een doos koekjes, pot thee, kijkend naar een Netflix film en ondertussen worden de ramen gezeemd door leuke uitziende glazenwasser. Hier wordt je toch vrolijker van. Vele van ons hebben geleerd van hun moeder dat de ramen schoon moeten zijn. Want, als ze niet schoon zijn wat zouden de buren er wel niet van zeggen. Dit is een overtuiging wat vastzit als een stevig anker in je energiesysteem.

Gewoon doen!

Zo hebben we veel van dit soort overtuigingen in het systeem zitten die voor stress kunnen zorgen. En stress willen we niet maar waarom houden we het dan vast?

 • Gedachten houden we vast omdat we de waarheid zelf creëren
 • Materie houden we vast omdat het je een goed gevoel geeft
 • Gewoontes houden we vast omdat je het zo hebt geleerd
 • Emoties houden we vast omdat ze niet verwerkt zijn
 • Het verleden houden we vast omdat gebeurtenissen nog niet afgerond zijn

We vervuilen ons energetischsysteem. Het is niet erg om aan het verleden te denken als het om een mooie herinnering, een emotie of een gedachte gaat. Dan kijken we er met een goed gevoel op terug. Houden we teveel vast dan kost je dit veel energie.FUCK IT vind ik een krachtige uitspraak voor alles wat je wil loslaten, wat niet meer werkt voor je. Probeer het maar eens. Heb ik ook gedaan tegen het ramen zemen.

 • Zeg Fuck it tegen die vriendin / vriend die je alleen maar energie kost
 • Zeg Fuck it tegen de mooie schoenen in de winkel die je niet echt nodig hebt
 • Zeg Fuck it tegen je baas als hij/zij voor de zoveelste keer over je grenzen heen gaat. Doe het dan wel in in stilte als je, je baan wilt behouden.

Ongemerkt dragen we heel wat ballast met ons mee in het leven. We kiezen hier niet voor, het heeft te maken met wie je bent, hoe je bent opgevoed, met welke normen en waarden en hoe je de wereld ziet. Onbewust denk je vaak dat iets belangrijk voor je is en houd je er aan vast. Maar klopt deze denkwijze?

Tips om los te laten

Wil je lichter leven, dan moet je de ballast overboord gooien waardoor je meer rust en overzicht in jezelf kan creëren. Alles start bij bewustzijn. Als FUCK IT dan niet helpt om los te laten wellicht dat onderstaande tips je kunnen helpen.Als je los wilt komen van een bepaalde gewoonte dan moet je eerst de vraag stellen hoe gemotiveerd ben je om………. te veranderen. Als je niet gemotiveerd genoeg bent gaat het plan averechts werken waardoor je alleen maar slechter gaat denken over jezelf. Dit is een energievreter.

 • Vraag je steeds af, wat is zo belangrijk dat ik …………….in stand wil houden. Wat levert het mij op als ik…………..laat gaan.
 • Voel je een shopping aanval of een eetbui opkomen, vraag jezelf af waar die behoefte vandaan komt en kijk of je hier iets anders voor in de plaats kan doen.
 • Als je veel in het verleden blijft en terugdenkt aan pijnlijke herinneringen kijk dan of er leermomenten inzitten. Je leert namelijk altijd van een ervaring. Het heet niet voor niets een ervaring.
 • Indien je onprettige gevoelens ervaart in je lichaam kijk of je hiermee in gesprek kan komen. Dit hoeft niet hardop, maar als je vragen stelt wat het onprettige gevoel jou wil zeggen, waar het mee te maken heeft, zal het je verbazen dat de antwoorden vanzelf komen.

Tot slot

Wat houd jij vast wat je niet meer dient of waar je last van hebt? Wat geeft stress en wat zou je er aan willen doen om stress los te laten? Wellicht dat een gratis inzicht sessie helderheid kan verschaffen. Klik op de onderstaande link en vraag je inzicht sessie nog vandaag aan. https://janergy.nl/gratis-inzichtsessie/